English Български

Търговците не са подготвени за новата еконаредба

От 1-ви януари всички търговски обекти в населени места над 5 хил. жители трябваше да въведат разделно събиране на отпадъци според изискванията на Закона за управление на отпадъците.

Собствениците на административни сгради, офиси и магазини трябва да поставят в помещенията кофи за хартия, стъкло, метали и пластмаса. Само 4 дни, след като законът е влязъл в сила, голяма част от засегнатите търговци не са наясно какво трябва да правят. Неизрядните могат да отнесат глоба от 3 до 6 хил. лв. при първо нарушение, а при второ - от 6 до 20 хил.

Гости в "Добро утро, България!" по темата бяха Теодора Желева началник отдел "Управление на битови и строителни отпадъци" от Министерство на околната среда и водите и Петя Димитрова – експерт от същия отдел на Екоминистерството.

Теодора Желева обясни, че законът е приет шест месеца преди да влезе в сила, но въпреки това голяма част от търговците са останали изненадани. Важно е да се знае, че не се налага на търговските обекти да сключват договори с фирми, занимаващи се с отпадъци, а само да изхвърлят боклука си разделно.

Репортерът на TV7 - Ивелина Николова, показа и една от добрите практики за разделно събиране на боклуците в болница "Света Ана" в София. Вижте!

Линк към репортажа тук

ОЩЕ НОВИНИ